At du ikke skammer deg?

Kaninøyne, skulptur

Sjekker av og til bloggene til unge «rosabloggere». Må innrømme at det ikke er deres innlegg om trening, klær og sminke  jeg leser med størst interesse, men kommentarfeltet.

Innholdet er fascinerende – og samtidig frastøtende. Leserne lirer av seg gloser som ville gjort at Alice Cooper satte fugler og flaggermus i halsen for ikke å snakke om den gjengse bryggearbeider. To av dem som får mye pepper iblandet galle og sure oppstøt i kommentarfeltet,er Sophie Elise og Fotballfrue. Ja, de legger ut bilder av seg selv som ikke alltid viser like god dømmekraft, jeg tenker på Dolly Duck når jeg ser trutmunnene deres og hvis jeg var mor ville jeg nok bedt Sophie Elise utvise litt større blyghet pga alle mannsgrisene der ute som tenner på Lolitaer… men enkelte av kommentarene er så ondskapsfulle at jeg ikke skjønner hvordan disse bloggerne kommer seg gjennom dagene.

Så kan man si at de har fortjent det, siden de velger å eksponere seg selv på den måten de gjør, de er billige mediehorer og vil bare ha oppmerksomhet, god eller dårlig. Jeg er ikke enig i det.

For det første er de egentlig privatpersoner. De har ikke en hel skokk av kommunikasjonsrådgivere å rådføre seg med. Uansett hvor stor grad av eksponering de får og hvor proffe de blir, de vil alltid være privatpersoner som har krav på like mye respekt som deg og meg. Når skjermen legges ned, er de vanlige jenter.  For det andre er de dyktige på det de gjør. De har funnet ut hva som trigger leserne , og de bruker mye tid på å gi leserne innlegg med høy verdi. De har funnet en nisje i et arbeidsliv som har ulike nivåer av takhøyde for kvinner, og sprengt seg gjennom taket og laget mer takhøyde til andre som kommer etter dem. Og til det siste poenget, alle har vi dummet oss ut, lagt teite bilder på Facebook, tvitret noe vulgært og lavmåls, slettet ting og  angret oss. Disse har ikke samme grad av valgfrihet. Ja, de har valgt det, men nei, de er privatpersoner med et privatliv. De tjener kanskje penger på det, men når har høy inntekt vært et premiss for å aldri dumme seg ut?

Mange av innnleggene bærer preg av ren reklame(og da er det merket) , men du klistrer selv deg opp som reklameplakat for vennene dine hver gang du liker en reklame på Facebook. Denne reklamen er ikke merket. Og for min del er dette hakket mer irriterende siden jeg vil sjekke veggen i fred og ikke bli avbrutt av den endeløse liking av all verdens mulige drittprodukter fra folk som kanskje ikke er min referansegruppe.  Så tror du kanskje at jeg ligger med nesa dypt  i grusen av beundring for rosabloggerne? Nei. Det er flere ting jeg ikke liker.

Jeg reagerer på at Sophie Elise legger ut bilder som vekker assosiasjoner til Red Light District og barneprostituerte. Fotballfrue kan med fordel tone ned framvisningen av kroppen sin, fordi hun er med på å skape et ideal de fleste ikke kan oppnå ved normal trening og kosthold.

Begge bloggerne har et forbruk som setter store og dype økologiske fotavtrykk. Men de er ikke alene om det. De er imidlertid ofte alene når de leser kommentarer som skriker til dem at de er fordømt stygge horer og at de skal gå og henge seg. Og det unner jeg ingen. Sjikane er sjikane uansett hvem du er. Drittkasting er en stygg handling uavhengig av hvem man sikter på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s