Overlevelsesguide for jobbsøkende

Lurer du på hvordan det føles å gå fra dager med høyt tempo, sosiale kolleger og en fullstappa kalender til det motsatte? Det vet jeg. Jeg kom meg videre.

Jeg søker jobb for første gang på flere år. På veien har jeg gått igjennom flere faser. I sluttspurten av min siste jobb som kommunikasjonsrådgiver var selvtilliten på topp, jeg søkte jobber i en vill fart og sprintet av gårde på intervjuer samtidig som jeg ryddet på eget fysisk og elektronisk skrivebord og tok behersket farvel med kolleger. Ok, noen farvelseanser var litt emosjonelle, men det var fordi vi likte hverandre så godt på kontoret.  Du blir fort begeistra for mennesker du ser fem dager i uka og som du deler arbeidsoppgaver, kaffekopper og fredagsvitser med.

Stillstand. Etter siste arbeidsdag i slutten av juni gikk også jeg inn en slags feriefase og søkte litt færre jobber. Jeg hadde samlet opp en del plusstid, som det heter når man er så glad i jobben sin at man glemmer å se på klokka og hamrer på tastaturet lenge etter at Kiwi har stengt. Og Norge stopper jo som kjent i juli. Jeg tror også sjefene tok konsekvensen av det utradisjonelt fine været og bevilget seg og sine litt mer fri.

Gjennom veggen. Juli rant over i august, som så traff september. Og jeg møtte en imaginær vegg. Fram til slutten av september hadde jeg produsert søknader som en robot. Venner kommenterte det, sa at ”Men det er jo ikke deg som har skrevet dette, Frøydis? Det er jo helt upersonlig”.

Siden jeg var ganske sikker på at andre uten jobb også har kjent på resignasjon, skrev jeg to innlegg. Det ene innlegget; Du strekker ikke helt til akkurat nå (kunstpause) var så tårevått at bokstavene nesten skled av skjermen, i det andre innlegget; Sparket bak av en drittunge , hadde jeg tørket tårene. Altså, jeg HYLGREIN ikke. Men jeg sutret en del.

Heldigvis kom jeg meg gjennom veggen og ut på den andre sida. Og det kan du også, dersom du nå er i nedtrykt, forvirra eller forvilla modus. Jeg har oppsummert overlevelsesguiden i fem punkter, det er ikke sikkert de funker for deg, men kanskje de funker dersom du er litt lik meg?  Det vil si… er du sosial, glad i et minimum av forutsigbarhet og gjør jobbsøkestatusen deg relativt usikker på deg selv innimellom? For å ikke si kjempefrustrert? Panikkslagen? Ta det med ro. Du dør ikke.

1)Treff folk 
Det første jeg merket at jeg savnet som jobbsøkende var det sosiale. Ingen renner ned døra på hjemmekontoret. Et generelt råd når du går igjennom en stressende periode av livet ditt er å pleie nære relasjoner, og bruke litt mindre tid på de perifere. Jeg valgte å tilbringe mest tid med nære venner. Det funker også veldig godt å gjøre noe for andre, som å hjelpe noen å flytte, handle inn mat eller … egentlig hva som helst.

For all del, ikke slutt å mingle på større arrangementer hvis du elsker det, men du kan f.eks ta med en kompis. Og hvis du har muligheten, finn en mentor, coach eller psykolog som kan være din mentale søppelbøtte når hodet ditt er fullt. Det kan være tøft å søke jobb. Snakk med noen. Våg å vise deg sårbar, det kan til og med hende det hjelper andre.
Og venner kan av og til være like viktige som en psykolog, viste en undersøkelse Mental Helse gjorde blant sine 850 medlemmer (lenke til artikkel i Dagsavisen).

2)Ha en plan og følg den
På jobb har jeg hatt milepælsplaner, ukeplaner, årshjul og utgivelsesfrister å spikre, møter å booke og busser å rekke. Som jobbsøkende forsvant alt dette. Det høres jo deilig ut, ikke saKeep calm and imagine (bilde hentet fra 9gag.com)nt? Sove lenge. Slappe av og se på formiddags-TV? Feil. For det er nå du må tenke sjæl. Men det er heller ikke umulig dersom du er normalt voksen og ansvarsfull.

Jeg prøver å stå opp klokka sju uansett, og å kjøre de samme rutinene nå som da jeg hadde jobb: lese avisa, spise en god frokost og kysse kjæresten før han går. Altså, klininga er ikke rutinemessig. Klokka 8 – 9 sitter jeg ved Mac-en, enten hjemme eller på kafé. Og jeg har en plan med ting jeg skal ha gjort den dagen. Selv er jeg et listemenneske og bruker både Evernote og fysiske ark. Det viktigste er å kunne huke av. Og så passer jeg på å ikke fylle planen for full. Du kan jo starte med å følge Morten Røvik på Twitter, han vet et og annet om å få ting gjort.

3) Dra og tren
Da jeg ble arbeidsledig (kom igjen, la oss bruke det skumle ordet) var jeg fast bestemt på å ikke gro fast i sofaputene med Dr. Phil som terapeutisk selskap.  Når øynene mine er tørre p.g.a. overdreven skjermfiksering, hjertet er på vei opp i halsen p.g.a for mye koffein eller jeg rett og slett er lei, river jeg opp rumpa fra stolen og går en tur. Eller løper en kjapp tur på tredemølla.

Du kan banne på at det er dager hvor jeg føler meg for slapp i fisken for Gasellesenteret SATS Sjølyst, men jeg drar dit likevel. Etterpå føler jeg meg sterk, ganske stolt og nesten klar for å slåss med en bjørn. Og det er viktig å føle seg litt ok hvis du skulle bli én av tolv av hundrefemti som er kalt inn på jobbintervju. Eller en av 70. Det er dessuten 1000 ting å huske på under selve intervjuet. Du skal være ydmyk, men ikke tafatt. Lyttende, men ikke passiv. Og du bør vise motivasjon for jobben, men ikke utsondre desperasjon. Du skjønner nok at det krever fokus.

4)Gjør noe helt annet
Jeg er heldig. På fritida spiller jeg klarinett i et amatørorkester og sitter i et styre hvor jeg får lov til å sysle med nettsida til orkesteret, Facebookarrangementer og lage informasjonsmateriell. Jeg er også forelsket i kameraet mitt og knipser bilder så ofte jeg kan. Og det er godt å ha noe annet å tenke på.

5)Vær snill mot deg selv
Ok, dette punktet er et lite unntak fra de andre punktene. Det er nemlig lov å ha en dårlig dag på jobben som jobbsøkende. Du kan forsove deg, gjøre et intervju du skjemmes over, skrive en elendig søknad som ser ut som den har gått igjennom Google Translate og av og til er sofaen og potetgullposen dine beste venner. Du har sikkert hørt det før: bare ikke la det strekke seg over uker. Prøv punkt 1, 3 og 5 hvis det butter. Hva enn du gjør, ikke rykk tilbake til start. Ring heller en venn. Og send meg en DM på @Dachsform hvis du trenger å snakke med noen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s